Köszöntés

"Nézzünk áhítattal minden munkára,
mit emberi kéz végzett,
a legkisebbre is:
mert minden munkában
titokzatos zene,
a dolgos kezek muzsikája hallik."
(Fritz Wolke)

Tizenhét évesen varrtam magamnak az első táskát, de hosszú idő telt el azután, mire rájöttem, hogy mások éppen olyan szívesen hordják amit varrok, mint én.
Ma már fő tevékenységként varrok. Az általam készített dolgok amellett, hogy szépek, mindig valami funkciót töltenek be, hasznosak saját részre vagy ajándéknak. Főbb termékcsoportjaim: táskák, táskába való kiegészítők,szatyrok, könyvborítók, lakástextil: takarók, párnák, terítők, fali tárolók, alátétek.
2014-ben elhatároztam, hogy életem hátralévő részében nem akarok dolgozni! - mert aki a hobbijából él, az soha nem dolgozik.
Elérhetőségeim: ombolicu kukac gmail.com
tel: 06207722240

2014. február 8., szombat

Februári kedvenc: A kékfestő

Elnézést kérek az Olvasóktól, a hónap kedvencei sorozat egy hónapos késéssel indul, de remélem, a tartalom majd kárpótol mindenért! ;) 

Szóval, a kékfestő... Egy olyan dolog, amiért nem tudunk nem rajongani. Gyönyörű szín, finom minták... tradicionális, mégis jól használható modern környezetben. Magyarországon a 17. században honosodott meg a kékfestés. 

Kékfestő kiállítás - a Tolnai Kékfestő Műhely oldaláról
A technika lényege, hogy van egy hagyományosan fából készült nyomódúc, amire a minta van faragva, és ezzel visznek fel a fehér anyagra egy úgynevezett gátlószert. Ez eredetileg méhviasz volt és arra szolgált, hogy a kezelt felületen ne tapadjon meg a festék. Persze a fa nyomódúcokat idővel felváltották a rézszegekből és huzalokból készült formák, a méhviasz helyett pedig más gátlószereket is használtak. Ezután az anyagot növényi festékbe mártották, a kék szín eléréséhez indigót használtak. Minél többször mártották a festékbe az anyagot, annál sötétebb lett.

Így készül hagyományosan a kékfestő... :)
 Ma is működnek kékfestő műhelyek Magyarországon, ahol hagyományos és modern mintákat egyaránt használnak. A Tolnai Kékfestő Műhely oldalán részletesen leírják, hogyan készülnek ezek a csodálatos anyagok. Mivel az egész folyamat kézzel és nem géppel vezérelt, két pontosan egyforma árnyalat létrehozása gyakorlatilag lehetetlen. Szerintem, ez az egyik, ami gyönyörű benne... :) 

Íme néhány minta a Tolnai Kékfestő Műhely oldaláról :Még egy-két kép a Győri Kékfestő Műhely oldaláról:

Így készül a kékfestő a győrieknél :)
Többek között ilyen mintákat készítenek:


Végül, de talán nem utolsó sorban jöjjön néhány kép arról, hogy eddig mi készült a rongyoszsákban kékfestőből...

Zsepitartó

Neszi

Zsepitartók, neszik, bugyrok és bibliaborírók csipkékkel és szalagokkal kombinálva
A jövőben sem felejtjük el a kékfestőt, sőt, szeretnénk még több kisebb nagyobb használati tárgyat készíteni belőle, kihasználva a benne rejlő lehetőségeket.

Nektek van valamilyen kékfestőből készült ruhátok vagy kiegészítőtök? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése