Köszöntés

"Nézzünk áhítattal minden munkára,
mit emberi kéz végzett,
a legkisebbre is:
mert minden munkában
titokzatos zene,
a dolgos kezek muzsikája hallik."
(Fritz Wolke)

Tizenhét évesen varrtam magamnak az első táskát, de hosszú idő telt el azután, mire rájöttem, hogy mások éppen olyan szívesen hordják amit varrok, mint én.
Ma már fő tevékenységként varrok. Az általam készített dolgok amellett, hogy szépek, mindig valami funkciót töltenek be, hasznosak saját részre vagy ajándéknak. Főbb termékcsoportjaim: táskák, táskába való kiegészítők,szatyrok, könyvborítók, lakástextil: takarók, párnák, terítők, fali tárolók, alátétek.
2014-ben elhatároztam, hogy életem hátralévő részében nem akarok dolgozni! - mert aki a hobbijából él, az soha nem dolgozik.
Elérhetőségeim: ombolicu kukac gmail.com
tel: 06207722240

2013. június 8., szombat

Különleges torta keresztségre

Nagy szeretettel köszöntöm a hűséges olvasóimat! Sokáig hallgattam, ami nem jelenti azt, hogy nem csináltam semmit! Sőt, mostanában igenis sok mindennel foglalkoztam, csak nem blogoltam. Ígérem, nem fogok máskor ilyen sokáig hallgatni!

A beszámolót talán a legfrissebb alkotásom bemutatásával kezdem. Tegnap egy nagy tortát készítettem egy nagy alkalomra. A gyülekezetünk legidősebb és egyben legfiatalabb tagjának. Babi néni keresztelkedett ma, Jézus szerint szükséges nekünk víztől és lélektől újjászületnünk. Nos az ő életében most érkezett el ennek az ideje és bár már 82 éves, mégis ő a legfiatalabb újjászületett. Amikor megtudtam, hogy keresztelkedni fog és a pécsi gyülekezetből is többen, akkor elhatároztam, hogy egy nagy könyv formájú tortát fogok sütni. Igazi kihívás volt, nem csak a mérete, de a formája miatt is. Ha ilyen nagy munka van kilátásban előtte napokig, gyakran hetekig azon agyalok, hogy milyen lesz, mekkora, milyen tepsiben sütöm, hány tojásból, milyen töltelékkel, hogyan díszítem stb. A neten fellelhető összes képet megnézem ebben a témában. Nem történt ez másképp most sem. Tegnap reggel, amikor felkeltem, mielőtt  nekiláttam megsütni egy gáztepsiben egy 8 tojásos kakaós vizes piskótát és egy 8 tojásos sárga  vizes piskótát, körülnéztem, hogy mire tudom rátenni ezt a monumentális tortát. Találtam egy még beépítésre váró konyhaszekrény ajtót, rámértem a tepsit, amiben sütni akartam. Láttam, hogy éppen elfér raja a két tészta egymás mellett. Így a lapot bevontam arany színű csomagolópapírral és nekiláttam a sütésnek. Tudtam, hogy a kakaósból feketeerdő torta lesz, a sárgán még gondolkoztam. A végső döntést az hozta meg, hogy Anyu leszedett úgy 3 kg epret. Ekkor jött az ötlet, hogy a sárgát hasonlóan a meggyeshez eperrel készítem el. Először a meggyet főztem meg pudinggal, aztán az epret ugyanúgy felét összeturmixoltam és belefőztem a pudingport, édesítettem, majd egész szemeket forgattam bele. Amíg hűltek a gyümölcsös pudingok, addig elkészítettem a cukormassza virágokat és a csoki leveleket.A fehér cukormasszát fáradt rózsaszínre festettem, amihez úgy gondoltam nem illene egy harsány zöld levél, ezért készült barna csokiból. A meggyeshez a tejszínt kakaóval ízesítettem, az epreset csak sima tejszínnel felváltva csíkoztam a félbevágott tésztára. 
A könyv forma kialakítását már közel 20 éve tanultam egy cukrász barátnőmtől. Azóta nem nagyon gyakoroltam, de most jól jött az ismeret. Amikor a könyv egyik fele elkészült örültem, hogy a formája éppen olyan, amilyennek szeretném látni. A másodikat is mellé építettem és az is elég jó lett. A tortát felvert tejszínnel kentem be. Szerettem volna megtörni a hab fehérségét, ezért kevés kakaóval és egy egészen pici sárga ételfestékkel színeztem. Ezzel kentem meg a tortát. Az oldalát villával húzkodtam meg a könyv lapjait utánozva. Kakaóból, cukorból és vajból csokit főztem, amit egy csepp fekete színezékkel még sötétebbé tettem. Ezzel írtam rá a szöveget és rajzoltam meg a könyv szélét a  "borítót". Elrendeztem a virágokat rajta és néhány csokiindával kiegészítettem. 
Ezzel még nem volt vége az izgalomnak, mert ugye egy ekkora tortának van ám súlya is! Ha számolgatjuk, hogy csak az ajtólap legalább 3 kg, 2 liter Hulala, fél kg cukor, 1,5 kg meggy, 1,5 kg eper, fél kg liszt - hogy csak a súlyosabbakat említsem ez már 9 kg. A mérete pedig 60x38 cm. A keresztség Pécsett volt, tehát ennek oda kellett érni - lehetőleg egészben. 
Az éjszakát a hűvös előszobában töltötte nyitott ajtónál. Reggel betettem az autó csomagtartójába és nagyon óvatosan vezettem, hogy ne csúszkáljon el. Persze Pécsen sem tudtuk hűtőbe tenni délig, hanem jégakkukat tettünk a torta alá, hogy valamennyire hűtse.
Nagy meglepi volt, örültek a vendégek és az ünnepeltek a tortának. Kb 70-80 szelet lett belőle, mindenki megelégedésére. Az utolsó darabig elfogyott. 
Nagyon sokan fotózták és még többen dicsérték a "cukrászt". Hálás vagyok Istennek azért, hogy adott képességet elkészíteni életem legnagyobb tortáját, és köszönöm a barátoknak, ismerősöknek a sok elismerő szót.